10 Doe-het-zelf-klussen die gehoorschade veroorzaken Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award werken projecten hobby   Work safe Muffy Baby Muffy Kids Plug&Go WorkSafe Custom 4D

10 Doe-het-zelf-klussen die gehoorschade veroorzaken

In de bouw is gehoorschade door lawaai nog steeds een veel voorkomend probleem. Een op de vijf bouwvakkers heeft last van gehoorschade en bij 13 procent is lawaaidoofheid vastgesteld. Ook als je zelf thuis aan de slag gaat loop je kans op gehoorschade als je geen maatregelen neemt. Doe-het-zelf projecten produceren namelijk meer decibellen dan je misschien verwacht. Bekijk de lijst met 10 gereedschappen voor klussen in het huis en de tuin hieronder maar.

 

 

Standaard veiligheidsuitrusting

Behoort gehoorbescherming bij jou al tot de standaard veiligheidsuitrusting als je gaat klussen? Dat is wel verstandig, want als je eenmaal merkt dat je gehoorbeschadiging hebt opgelopen, is het te laat. De schade is onomkeerbaar. Dit kan zich uiten als oorsuizen of als slechthorendheid. Gelukkig zijn er goede gehoorbeschermers te koop, die comfortabel zitten.

 

 

Bij welke klussen loop je risico?

Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint bij 80 dB(A). Na 8 uur blootstelling aan dit geluidsniveau loop je risico. Bij elke drie decibel meer, halveert die veilige tijdsduur. Het schuren van een deur of kozijn met een schuurmachine produceert rond de 95 dB(A). De trilhaartjes in je binnenoor raken bij dit geluidsniveau al na een kwartier beschadigd. Je merkt die schade meestal niet meteen. Maar op het moment dat je de schade wel gaat merken is het al niet meer te herstellen. In de lijst hieronder staat per klus aangegeven na hoe veel tijd het schadelijk wordt.

 

 

Welke gehoorbescherming voor het klussen?

Alpine WorkSafe oordoppen zijn speciaal gemaakt voor het klussen. Door de filters zijn waarschuwingsgeluiden en gesprekken nog voldoende hoorbaar. De oordoppen hebben een verlengde steel, zodat je ze gemakkelijk in en uit kan doen. Bovendien zit er standaard een draagkoord bij, om ze om je nek te kunnen hangen als je ze even uitdoet. Het materiaal vormt zich door de warmte van het lichaam helemaal naar je gehoorgang. Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent. Het materiaal bevat geen siliconen, die de huid kunnen irriteren. En de oordoppen zijn zo zacht en soepel dat ze de hele dag comfortabel in de oren zitten.

 

 

Gereedschap

Geluidsniveau

Risico op gehoorschade

Grasmaaier

85 dB

2 uur

Handzaag

85 dB

2 uur

Boormachine

95 dB

15 minuten

Bandschuurmachine

95 dB

15 minuten

Slijptol

98 dB

5-10 minuten

Hogedrukreiniger

108 dB

Direct

Elektrische zaag

110 dB

Direct

Bladblazer

110 dB

Direct

Kettingzaag

120 dB

Direct

Hamer op een spijker

120 dB

Direct

Nieuw