Is het slecht om te slapen met oordoppen in?

Is het slecht om te slapen met oordoppen in?

Veel mensen slapen met oordoppen in om sneller in slaap te vallen én dieper te blijven slapen. Slaap oordoppen dempen het omgevingsgeluid, zoals je snurkende liefde of langsrijdend verkeer. Ideaal. Maar…elke nacht van die dingetjes in je oor, is dat niet slecht voor je oren? 


(Niet) herbruikbare slaap oordoppen 

Om je niet langer in spanning te houden: slapen met oordoppen is niet schadelijk voor je oren. Zo beaamt ook KNO arts Sietske Meinesz.


“Op zich is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor. Als je geen last hebt van oorontstekingen of van ophoping van cerumen (oorsmeer) in het oor, kun je zonder zorgen doorgaan met het dragen van oordopjes”.


Het schoonmaken van slaapoordoppen is belangrijk om een ophoping van oorsmeer (en daarmee bacteriën) in het oor te voorkomen. Als je de oordoppen goed schoon houdt en er zorgvuldig mee om gaat is er geen enkele reden om je zorgen te maken. 

Daarnaast is het slim om te checken hoevaak je jouw slaapoordoppen hygienisch opnieuw kunt gebruiken:


  • Foam-oordoppen: voor eenmalig gebruik.
  • Was-oordoppen: 10-15 keer herbruikbaar.
  • Oordoppen met filter zoals de Alpine SleepDeep: 100 keer herbruikbaar.
  • Op maat gemaakte oordoppen: meerdere jaren herbruikbaar

Ontdek welke oordop bij jou past in Kies de beste slaapoordop voor jou!


Zo houd je jouw slaap oordoppen schoon

Bij dagelijks gebruik van oordoppen is het stukje hygiëne erg belangrijk. Reinig daarom je herbruikbare oordoppen met filter zoals Alpine SleepDeep en SleepSoft zo’n drie keer per week met lauwwarm water en eventueel wat zeep. Even laten drogen en je bent weer een schone slaper.

Foam- en was-oordoppen kun je vanwege het materiaal niet of nauwelijks schoonmaken, daarom zijn ze (bijna) niet herbruikbaar. Minder duurzaam en je moet ze veel vaker opnieuw aanschaffen.


Goede oorverzorging: hoe hoort dat eigenlijk?

Wanneer je jouw slaapoordoppen goed schoonhoudt is het dus geen probleem om hier dagelijks lekker mee in slaap te vallen. Maar naast de oordopjes hebben ook jouw oren de juiste verzorging nodig.


Wist je bijvoorbeeld dat het gebruik van wattenstaafjes wordt afgeraden? Wanneer je daar te enthousiast mee aan de slag gaat kan je trommelvlies beschadigen of druk je het oorsmeer juist dieper in je oor waardoor oorproppen kunnen ontstaan. Gebruik liever een vochtig wattenschijfje of een reinigende oplossing, zoals onze Hygiëne Spray.

Meer tips over oren schoonmaken lees je hier.


Slapen met slaapoordoppen in

Kortom: slapen met slaapoordoppen is geen enkel probleem. Maar het is wel belangrijk dat je ze goed schoonhoudt (als je voor de duurzame, herbruikbare variant gaat) of regelmatig vervangt (bij foam- en wasvarianten). 


En geef je oren af en toe wat extra liefde om ze in tiptop conditie te houden!

 

Nieuw