Overslaan naar inhoud

Werking van het gehoor

Werking van het gehoor Werking van het gehoor

Het buitenoor verzamelt geluidsgolven en stuurt die naar het trommelvlies dat begint te trillen. Hierdoor gaan ook hamer en aambeeld bewegen en op zijn beurt de stijgbeugel. De stijgbeugel tikt vervolgens tegen het ovale venster dat de ingang van het slakkenhuis afdekt. Door het tikken van de stijgbeugel tegen het ovale venster, begint de vloeistof in het slakkenhuis te bewegen. Daardoor gaan die duizenden kleine haarcellen ook bewegen, die hangen immers in de vloeistof.

Door de bewegende haarcellen, sturen de zintuigcellen signaaltjes naar de oorzenuw die dat vervolgens weer doorstuurt naar onze hersenen. Onze hersenen zetten die signaaltjes om in geluid. Bijvoorbeeld een voorbij rijdende auto of een vraag van de leraar. Het gehoorsysteem werkt constant. De taak van het gehoorsysteem is correcte golven in zenuwimpulsen omzetten, die de hersenen dan kunnen interpreteren.

Het labyrint valt hier een beetje buiten. Je hebt het niet nodig om te horen, maar de oorzenuw zit er wel aan vast. Het labyrint bevat het evenwichtsorgaan. Dat verklaart ook dat mensen met ernstige gehoorschade soms duizelig kunnen worden.