Gehoorbescherming: een must voor iedere motorrijder Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award Motorrijden MotoGP Reizen Reis  Zonsondergang onderweg

Gehoorbescherming: een must voor iedere motorrijder

 De meeste motorrijders stellen hun motoruitrusting met uiterste zorg samen. Beschermende kleding zoals goede handschoenen, laarzen, een stevige broek en een motorjack staan vaak bovenaan het lijstje. Ook een goed passende helm mag niet ontbreken. Toch wordt er niet altijd stilgestaan bij de aanschaf van gehoorbescherming. En dat terwijl je met filteroordoppen in je oren nog veel meer van je motorrit kunt genieten!


Geluid op de motor: de feiten

Veel motorrijders denken dat zij door het dragen van een motorhelm al voldoende zijn beschermd tegen gehoorschade. Helaas loop je ook met een helm kans op een permanente piep in je oren. Hoe hoger de snelheid van je motor, hoe meer last je hebt van windruis onder je helm. Logischerwijs betekent dit dat je op hoge snelheden eerder je gehoor kunt beschadigen. In onderstaand overzicht zie je per snelheid hoe lang je zonder kans op gehoorschade kunt rijden.


Snelheid Gemiddeld volume van windruis onder de helm  vs. Maximale tijd zonder risico op gehoorbeschadiging:

  • 100 km/u 94 db 15 minuten
  • 120 km/u 98 db 7 minuten
  • 140 km/u 102 db 3 minuten
  • 160 km/u 106 db 90 seconden

 


Hoe voorkom je gehoorschade op de motor?

Gehoorschade is niet te genezen, maar wel eenvoudig te voorkomen. Door goede gehoorbescherming te dragen kan windruis op de motor geen schade aan je gehoor toebrengen. Met kwalitatief hoogwaardige filteroordoppen worden vooral de hoge schadelijke tonen van windruis gedempt, waardoor de unieke motorbeleving blijft.

 

Voordelen van rijden met gehoorbescherming

Naast het feit dat motoroordoppen je beschermen tegen gehoorschade, heeft het rijden met gehoorbescherming nog een aantal andere voordelen. Allereerst kun je je veel beter concentreren op de weg, omdat je niet wordt afgeleid door het harde geluid van de wind. Het concentreren op de weg kost je daarnaast ook veel meer energie wanneer je wordt afgeleid door windruis. Met gehoorbescherming wordt je rit dus niet alleen veiliger, maar ook een stuk relaxter. 


Soorten gehoorbescherming

Er zijn verschillende gehoorbeschermers voor op de motor. Zo heb je de keuze uit schuimoordoppen, universele motor oordoppen en motor oordoppen op maat (otoplastieken). Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van wat voor een type motorrijder je bent. Alpine heeft voor iedereen een geschikte gehoorbeschermer.

 


Filteroordoppen versus schuimoordoppen

Als we het over oordoppen hebben, denken veel mensen als eerste aan de standaard schuimoordopjes. Deze oordoppen zijn voordeliger en dempen uiteraard schadelijk geluid, maar hebben desondanks een aantal nadelen ten opzichte van filteroordoppen voor de motor. Allereerst sluiten schuimoordoppen de gehoorgang volledig af, waardoor niet alleen de windruis wordt gedempt, maar ook je navigatiesysteem, de intercom en het overige wegverkeer.

Alpine filteroordoppen brengen met de akoestische filters de windruis terug naar een veilig niveau. Verder is het draagcomfort van filteroordoppen aanzienlijk beter dan dat van schuimoordoppen. Waar schuimoordoppen na een aantal uren gaan irriteren in de oren, kunnen filteroordoppen zonder problemen een hele dag gedragen worden. Het thermoplastische materiaal biedt een hoogwaardig draagcomfort en dankzij de warmte van het lichaam vormen de oordopjes zich naar het oor.

Alpine oordoppen zijn daarnaast als enige voorzien van een flexibel filter en zitten daardoor comfortabel onder je helm. Tot slot zijn filteroordoppen ruim 100 keer te gebruiken. Dit in tegenstelling tot schuimoordoppen, die niet herbruikbaar zijn. 


Universele oordoppen of oordoppen op maat?

Ben je een beginnende motorrijder? Of heb je nog niet eerder gereden met gehoorbescherming? Dan is het aan te raden eerst eens universele oordoppen uit te proberen. Je hebt keuze uit universele Alpine motor oordoppen met een gemiddelde demping en met een zware demping.

Stap je vooral op de motor voor een toertocht, vakantie of een ritje over de snelweg? Kies dan voor Alpine Motosafe Tour met een gemiddelde demping (17 db).

Ben je op zoek naar wat meer demping voor op de snelweg, het circuit of wanneer je rijdt met een open helm? Alpine Motosafe Race heeft een zwaardere demping (20 db).

Ben je een allround motorrijder? Dan heeft Alpine ook nog MotoSafe Pro. Dit zijn twee volledige sets oordoppen, zodat je kunt kiezen uit een gemiddelde en zware dempingswaarden.

Unieke oordoppen op maat


Rijd je veel motor? En heb je al ervaring met motor oordoppen? Kijk dan eens naar gehoorbescherming op maat. De Alpine motosafe Custom 4D oordoppen hebben een uiterst nauwkeurige pasvorm en zijn voorzien van een zogenoemde mini-grip uitneemhulp, die uniek is in Europa.

Verder zijn de oordoppen stuk voor stuk voorzien van een uniek nummer en de voornaam van de eigenaar. Het aanmeten gebeurt op het hoofdkantoor van Alpine Hearing Protection in Utrecht. Bij het aanmeten van oordoppen op maat heb je de keuze uit diverse verwisselbare filters met verschillende dempings.Geniet langer van je gehoor

Gehoorschade merk je helaas pas als het te laat is. Het gebruik van gehoorbescherming voorkomt gehoorschade en zorgt er bovendien voor dat je minder snel oorpijn of een piep in je oren hebt na afloop van een motorrit. Zo geniet je langer van je gehoor en stap je onbezorgd op de motor!

Nieuw