Oordopjes tegen oorontsteking

Bescherm je gehoor tegen infectieShop Oordopjes tegen oorontsteking

Wij zijn dol op water en zodra de zon ook maar even schijnt, gaan we massaal naar het strand of het tropisch zwemparadijs. Er zit eigenlijk maar één nadeel aan al dat waterplezier: water in je oren wat heel erg vervelend zijn. Soms kan dit bij het zwemmen een oorontsteking tot gevolg hebben. Er zijn twee veel voorkomende soorten oorontstekingen: een middenoorontsteking en een ontsteking aan de uitwendige gehoorgang, een gehoorgangontsteking.

Middenoorontsteking

De middenoorontsteking komt vaak voor bij baby’s en jonge kinderen onder de vijf jaar. Een middenoorontsteking begint meestal met een verkoudheid, waarbij de buis van Eustachius dicht kan zitten. Virussen, bacteriën en ontstekingsvocht zitten dan ‘gevangen’ in het middenoor. Doordat de druk stijgt, gaat het trommelvlies bol staan en dat doet pijn. De meest voorkomende symptomen zijn oorpijn, koorts, verkouden, suf en een ziek gevoel. Kinderen kunnen steeds naar het oor grijpen en klagen over stekende oorpijn. Peuters kunnen last hebben van buikpijn wat eventueel ook gepaard gaat met braken of diarree. Bij baby’tjes zijn de symptomen vaak dat ze vooral ’s nachts erg onrustig zijn en niet goed drinken. Bij kinderen is de middenoorontsteking in de meeste gevallen met de juiste medicatie en behandeling binnen een week weg.

Gehoorgangontsteking

Volwassenen hebben vaak te maken met deze vorm van een oorontsteking, namelijk een ontsteking aan de gehoorgang. Bij een gehoorgangontsteking is er sprake van een ontsteking van de huid van de gehoorgang, een uitwendige oorontsteking. In de volksmond wordt dit ook wel een zwemmersoor genoemd. Een ontsteking van het uitwendige oor, dit is het gedeelte vóór het trommelvlies, ontstaat meestal door de aanwezigheid van vocht, waarin zich bacteriën of schimmels hebben ontwikkeld (natte variant). Ook kan er eczeem aanwezig zijn of kunnen door peuteren of te veel reinigen irritaties optreden, die jeuk en pijn tot gevolg hebben.

Preventie met oordoppen

Als je weet dat je gevoelig bent voor oorontstekingen, en dan voornamelijk voor de gehoorgangontsteking, dan is een optimale preventie van belang. Er worden diverse preventietips en adviezen een oorontsteking te voorkomen gegeven. Eén advies willen wij graag uitlichten, namelijk het gebruik van oordoppen. Als de gehoorgangontsteking steeds ontstaat na het zwemmen (vandaar de naam zwemmersoor) dan is het aan te raden om voortaan met zwemoordopjes te gaan zwemmen. Zo heeft vocht veel minder snel een kans om schade aan de gehoorgang aan te brengen. Het is nooit 100% te garanderen dat oordoppen oorontstekingen voorkomen, maar om de kans op een oorontsteking te verkleinen, worden zwemoordoppen aangeraden. Voor kinderen geldt dit advies ook en zijn er speciale oordopjes voor kinderen.

Oordopjes tegen oorinfectie

Gehoorbescherming voor zwemmen

Oorontsteking

Wij zijn dol op water en zodra de zon ook maar even schijnt, gaan we massaal naar het strand of het tropisch zwemparadijs. Er zit eigenlijk maar één nadeel aan al dat waterplezier: water i...

LEES MEER
Watersport

Voor watersporters die graag van een beetje pit houden, is de combinatie zon, water en stevige wind ideaal. Jaarlijks zijn er duizenden mensen die al met het geringste zonnetje, het ...

LEES MEER
Top