Waarom is gehoorbescherming bij een baby belangrijk?

Waarom is gehoorbescherming bij een baby belangrijk?

Het gehoor van baby’s en peuters is erg kwetsbaar. In een alsmaar luidere wereld worden kinderen dagelijks blootgesteld aan harde geluiden. In de eerste paar jaar na de geboorte is het gehoor van je kleintje volop in ontwikkeling. Onopgemerkt stellen ouders hun kinderen bloot aan geluiden die gehoorschade kunnen veroorzaken. Al op jonge leeftijd kan dit blijvende gehoorschade veroorzaken. Natuurlijk is het beste om harde geluiden zoveel mogelijk te vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. Gehoorbescherming is dan de beste optie. Maar wanneer is gehoorbescherming voor de allerkleinsten nodig en welke gehoorbescherming is geschikt voor baby’s en peuters? We vertellen je hier meer over gehoorbescherming voor kinderen en geven je tips en tricks om hun gehoor te beschermen. 


Dit zijn de oorzaken van gehoorschade bij baby’s en peuters 

De voornaamste oorzaken van gehoorschade bij baby’s en jonge kinderen zijn omgevingsgeluiden en speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan het getoeter van auto’s, mensenmassa’s, sirenes en ga zo maar door. Maar ook thuis is er vaak veel geluid. Een radio, televisie, de stofzuiger, keukenmachines en de grasmaaier zijn alledaagse producten die veel geluid produceren.  

 

Daarnaast is geluidmakend speelgoed volgens onderzoek een bekende veroorzaker van gehoorbeschadiging bij kinderen. De onderzoekers testten zelfs speelgoed dat een geluidsniveau van ruim boven de 100 decibel bereikte. Kleintjes vinden speelgoed dat geluid maakt natuurlijk erg interessant. Daardoor houden ze het vaak bij hun oortjes. Zeker wanneer het speelgoed zo dicht bij de oren wordt gehouden kan het blijvende schade aanrichten. Let daarom ook goed op het volume van speelgoed dat je aan je kindje geeft. Wil je meer weten over geluid en het effect van geluid op baby’s? Je kunt er meer over lezen in dit artikel.


Veilig op pad met het gezin

Natuurlijk zijn er ook allemaal bijzondere en leuke momenten waar je als gezin naartoe gaat. Bijvoorbeeld tijdens Koningsdag, Bevrijdingsdag en Carnaval of naar een bruiloft van vrienden. Daar horen ook de allerkleinsten bij! Je bezoekt dit soort evenementen vaak voor langere tijd. Tijdens deze evenementen is er ook vaak (harde) muziek. Die combinatie van langdurige blootstelling aan hard geluid, dat is waar gehoorschade ongemerkt kan optreden. 

 

Wanneer heeft mijn baby gehoorbescherming nodig?

Er zijn allerlei momenten wanneer baby gehoorbescherming van pas kan komen. Denk bijvoorbeeld aan momenten dat het tijd is voor feest! Een festival, optocht, carnaval, kermis, kinderdisco, bruiloft of grote verjaardag. Ook races en sportwedstrijden kunnen al gauw een hoop decibels produceren. Daarnaast is vuurwerk een grote boosdoener. De harde knallen zorgen voor een hoog volume waardoor het van groot belang is de oortjes van jouw kleine in de gaten te houden.  Bovendien is klussen in huis of in de tuin met veel herrie, zoals boren, schuren of grasmaaien een bron van volume. Muziek in huis, bijvoorbeeld broertjes of zusjes die een instrument bespelen brengt ook al snel veel herrie met zich mee.   


Overprikkeling door geluid

Veel baby’s en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby’s die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven. Kinderen zijn natuurlijk volop bezig met het ontdekken van de wereld, wat voor heel veel prikkels kan zorgen. Door harde geluiden te dempen kan jouw kleintje voorzichtig wennen aan alle nieuwe ontdekkingen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om kleine kinderen helemaal niet meer te bloot te stellen aan geluiden. Maar met speciale gehoorbeschermers kun je ze er wel beter geleidelijk aan laten wennen. 

 

Hoeveel decibel is schadelijk voor het gehoor van een baby? 

Maar wat is nu te hard voor jouw kleintje? Geluidsniveaus boven 85 decibel kunnen bij langdurige blootstelling schadelijk zijn voor het gehoor van volwassenen, en voor baby’s ligt de drempel hiervan nog lager. Dit komt omdat het gehoor van een baby extra gevoelig is omdat dit nog vol in ontwikkeling is. Daarom adviseren audiologen om baby’s bloot te stellen aan geluiden die aanzienlijk lager zijn dan 85 decibel. Voor de meest veilige aanpak geldt een maximale blootstelling van 60 decibel, wat vergelijkbaar is met het geluidsniveau van normale gesprekken. Daarom is het van groot belang, zeker in luide omgevingen, om jouw kleintje goed te beschermen.  

 

Hoe kies ik de juiste gehoorbescherming voor mijn baby?

Om gehoorschade bij de allerkleinsten te voorkomen is er de Alpine Muffy Baby Classic; een veilige CE-gemarkeerde baby oorkap. Deze oorkappen beschermen tegen schadelijk geluid door middel van meerdere lagen geluid reducerend foam. Ze dempen tot 23 decibel. Wil je nog een stukje extra comfort en demping voor jouw baby? De vernieuwde Alpine Muffy Baby is nu extra gemakkelijk aan te brengen door de vooraf gedefinieerde hoek en heeft een demping van 24 dB! 

 

De Muffy Baby komt ook van pas tijdens reizen, bijvoorbeeld in het vliegtuig. Een vliegtuig kan niet alleen veel geluid maken, maar kan ook voor veel prikkels zorgen bij een baby. Veel mensen, geluiden en bovenal indrukken. Om overprikkeling te voorkomen kan de Muffy Baby daarom ook goed van pas komen! 

 

TIP! De Alpine Muffy Baby bevat geen metalen onderdelen. Daardoor is hij ook te gebruiken bij MRI-scans!

 

Hoe gebruik je de oorkappen?

 

De Muffy Baby Classic 

De Alpine Muffy Baby Classic oorkappen zijn gemakkelijk op maat te maken en passen bij elke baby of peuter. Het zachte, elastische hoofdbandje is voorzien van klittenband. Hij is zo ontwikkeld dat hij stevig zit en toch niet strak om het hoofdje klemt. De oorkapjes zijn los te halen van het bandje. Je schuift de kapjes soepel over de hoofdband en zet ze met een klik op de goede plek vast. Vervolgens plaats je de gehoorbeschermers heel eenvoudig over de oortjes. Zo zorg je dat jouw kindje beschermd is tegen harde geluiden van buitenaf terwijl ze rustig de wereld kunnen ontdekken. De Alpine Muffy Baby Classic is geschikt voor kindjes van ongeveer 12 tot 36 maanden. Bovendien zien de oorkapjes er ook nog eens super schattig en trendy uit. De wit met lichtgrijze gehoorbeschermers zijn gemaakt van stevig kunststof. Ze kunnen dus wel tegen een stootje en komen ook met een handige opbergtas. De toplaag van geluid reducerend foam is hygiënisch en makkelijk te reinigen. Evenals de losse hoofdband die je gemakkelijk loskoppelt en zo in de wasmachine doet. De hoofdband van de Muffy Baby Classic is verkrijgbaar in de kleuren roze, blauw, zwart, groen en geel. 

De Muffy Baby

Bij de vernieuwde Alpine Muffy Baby oorkappen is de fitting nog beter bij jouw kindje door de innovatieve hoek. De diagonale hoek van de oorkappen maakt dat ze nu nog gemakkelijker zijn om aan te brengen en dat ze nog fijner zitten bij jouw kleintje. Prettig voor jou, en comfortabel voor jouw baby. Dit extra stukje comfort maakt dat baby’s ze lekker vinden zitten en dan ook graag ophouden. De vernieuwde oorkappen zijn geschikt voor kleintjes van 12 tot 48 maanden. Zo heb je extra lang plezier van de gehoorbescherming. Daarnaast dempen de oorkappen tot wel 24dB! De oorkappen zijn uitgebreid getest om langdurige bescherming te waarborgen en dit terwijl druk op de fontanel wordt voorkomen. Ook deze oorkappen zien er trendy uit en is verkrijgbaar in verschillende nieuwe kleuren: Sage Green, Sky Blue, Dusk Black, Rose Pink en Dawn Purple.

 

Jouw kids op latere leeftijd ook beschermen? 

Je wilt het gehoor van jouw kids zo lang mogelijk beschermen. Daarom hebben we voor de oudere kinderen vanaf 5 jaar de Alpine Muffy Kids. Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er ook oordoppen beschikbaar, de Alpine Pluggies voor Kids. Gehoorbescherming voor jong en oud! 

 

Dutch Design

De Alpine Muffy Baby en de Alpine Muffy Baby Classic zijn net als de andere Alpine-producten bedacht en ontworpen in Nederland. De oorkappen zijn ANSI en CE-gemarkeerd. Dit houdt in dat deze voldoet aan alle eisen die de EU aan producten stelt. De Muffy Baby is dus ook honderd procent veilig voor jonge kinderen! 

Heb je een vraag over gehoorbescherming voor baby’s en peuters? Of heb je een opmerking? Neem contact met ons op of plaats hieronder een reactie. 

Nieuw