Het gehoor van baby’s en peuters is kwetsbaar. In de eerste paar jaar na de geboorte is het volop in ontwikkeling. Zonder erbij stil te staan stellen ouders hun kinderen vaak bloot aan harde geluiden. Al op jonge leeftijd kan dit blijvende gehoorschade veroorzaken. Uit Duits onderzoek blijkt dat één op de acht kinderen permanente gehoorbeschadiging oploopt! Ook keel-, neus en oorartsen maken zich zorgen over het oplopende aantal heel jonge kinderen met gehoorproblemen dat zij in hun wachtkamers krijgen. Natuurlijk is het meest verstandige om te hard geluid zoveel mogelijk te vermijden. Maar dat is niet altijd mogelijk. En dan is het van groot belang om het gehoor van kleine kinderen te beschermen. Het moet immers nog een leven lang mee. Maar wanneer is gehoorbescherming voor baby’s en peuters dan noodzakelijk? En welke gehoorbescherming is geschikt voor de allerkleinsten? In deze blog geven we je antwoord.
Wat is te hard?
Geluiden van 80 decibel zijn schadelijk als je er langer dan acht uur in verblijft. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een drukke weg. Bij elke 3 decibel meer, wordt de duur dat je er ‘veilig’ in kunt verblijven met de helft verkort. Het geluid wordt dan namelijk twee keer zo hard. In 83 decibel kun je dus maar vier uur verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging. In 86 decibel maar twee uur, enzovoorts. Geluiden boven de 110 decibel zijn zo hard dat ze meteen schadelijk zijn. Elektrisch gereedschap kan die grens bijvoorbeeld met gemak overstijgen. En het geluid van vuurwerk loopt op tot wel 150 decibel.
Oorzaken van gehoorschade bij baby’s en peuters
De voornaamste oorzaken van gehoorschade bij jonge kinderen zijn omgevingsgeluiden en speelgoed. We worden dagelijks aan enorm veel geluid blootgesteld. Bijvoorbeeld op straat door het getoeter van auto’s, mensenmassa’s, sirenes en ga zo maar door. Maar ook thuis is er vaak veel geluid. Denk aan de radio en televisie, de stofzuiger, keukenmachines en de grasmaaier.
Ook geluid makend speelgoed is volgens onderzoek een bekende veroorzaker van gehoorschade bij kleine kinderen. De onderzoekers testten zelfs speelgoed dat een geluidsniveau van ruim boven de 100 decibel bereikte. Kleintjes vinden speelgoed dat geluid maakt natuurlijk erg interessant. Daardoor houden ze het bij hun oortjes. Zeker van zo dichtbij kan het geluid blijvende schade veroorzaken. Let daarom goed op het volume van speelgoed dat je aan je kindje geeft.
Verder zijn er steeds meer festivals waar gezinnen samen heen gaan. Het is natuurlijk erg gezellig om je kleintje mee te nemen. Bijvoorbeeld tijdens Koningsdag, Bevrijdingsdag en Carnaval of naar een leuk lokaal foodfestival. Tijdens evenementen als deze is er vaak ook (harde) muziek. En het gehoor wordt er al snel voor een langere tijd aan blootgesteld. Dus denk hier zeker aan gehoorbescherming voor jezelf en je kids.
Wanneer is gehoorbescherming voor baby’s en peuters nodig?
Onder andere als:
- Je kleintje meegaat naar een evenement met veel lawaai. Zoals een festival, optocht, kermis, (huwelijks)feest, sportwedstrijden of auto- en motorraces;
- Je kindje mee naar buiten gaat rond oud en nieuw;
- Er wordt geklust in het huis of in de tuin met veel herrie, zoals boren, schuren of grasmaaien;
- Een broertje of zusje oefent met muziek maken, optreedt of een sportwedstrijd heeft;
- Denk natuurlijk ook aan het gehoor van broer of zus, en van de rest van het gezin.
Overprikkeling door geluid
Veel baby’s en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby’s die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven. Natuurlijk is het niet de bedoeling om kleine kinderen helemaal niet meer te bloot te stellen aan geluiden. Maar met speciale gehoorbeschermers kun je ze er wel beter geleidelijk aan laten wennen.
Gehoorbescherming voor de allerkleinsten
Om gehoorschade bij de allerkleinsten te voorkomen is er de Alpine Muffy Baby; een veilige CE-gemarkeerde baby oorkap. Deze oorkappen beschermen tegen schadelijk geluid door middel van meerdere lagen geluid reducerend foam. Ze dempen tot 23 decibel.

De Muffy Baby zorgt er bovendien voor dat een kind ongestoord kan slapen in lawaaiige situaties. Bijvoorbeeld als het mee gaat op reis. Ook kinderen die last hebben van overprikkeling kunnen baat hebben bij het dragen van de oorkap. De Alpine Muffy Baby bevat geen metalen onderdelen. Daardoor is hij ook te gebruiken bij MRI-scans.
Hoe gebruik je de oorkappen?
De Alpine Muffy Baby oorkap is gemakkelijk op maat te maken en past bij elke baby of peuter. Het zachte, elastische hoofdbandje is voorzien van klittenband. Hij is zo ontwikkeld dat hij stevig zit en toch niet strak om het hoofdje klemt. De oorkapjes zijn los te halen van het bandje. Je schuift de kapjes soepel over de hoofdband en zet ze met een klik op de goede plek vast. Vervolgens plaats je de gehoorbeschermers heel eenvoudig over de oortjes. De Alpine Muffy Baby is geschikt voor kindjes van ongeveer 12 tot 36 maanden. Voor oudere kinderen is er de Alpine Muffy Kids en voor kinderen vanaf 3 jaar zijn ook speciale Alpine Pluggy voor Kids.
Dutch design
De Alpine Muffy Baby is net als de andere Alpine-producten bedacht en ontworpen in Nederland. De oorkap is CE-gemarkeerd. Dit houdt in dat deze voldoet aan alle eisen die de EU aan producten stelt. De Muffy Baby is dus ook honderd procent veilig voor jonge kinderen!
Muffy Baby oorkapjes zien er bovendien ook nog eens super schattig en trendy uit. De wit met lichtgrijze gehoorbeschermers zijn gemaakt van stevig kunststof. Ze kunnen dus wel tegen een stootje. De toplaag van geluid reducerende foam is hygiënisch en makkelijk te reinigen. Net als de losse hoofdband, die je zo nodig in de wasmachine kunt wassen. De hoofdband is verkrijgbaar roze, blauw, zwart, groen en geel.
Heb je een vraag over gehoorbescherming voor baby’s en peuters? Of heb je een opmerking? Neem contact met ons op of plaats hieronder een reactie.