Gehoorbescherming voor baby's en peuters

Gehoorbescherming voor baby's en peuters

Het gehoor van baby’s en peuters is kwetsbaar. In de eerste paar jaar na de geboorte is het volop in ontwikkeling. Onopgemerkt stellen ouders hun kinderen bloot aan harde geluiden. Al op jonge leeftijd kan dit blijvende gehoorschade veroorzaken. Natuurlijk is hard geluid zoveel mogelijk te vermijden het beste, maar dat is niet altijd mogelijk. Gehoorbescherming is dan the next best thing. Maar wanneer is gehoorbescherming voor baby’s en peuters nodig en welke gehoorbescherming is geschikt voor de allerkleinsten? 


Wat is te hard?

Geluiden van 80 decibel zijn schadelijk als je er langer dan acht uur in verblijft. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een drukke weg. Bij elke 3 decibel meer, wordt de duur dat je er ‘veilig’ in kunt verblijven met de helft verkort. Het geluid wordt dan namelijk twee keer zo hard. In 83 decibel kun je dus maar vier uur verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging. In 86 decibel maar twee uur en zo loopt dit verder op.


Geluiden boven de 110 decibel zijn zo hard dat ze directe schade veroorzaken. Elektrisch gereedschap kan die grens bijvoorbeeld met gemak overstijgen. Net zoals orkesten, festival, vuurwerk en race-auto's. Het geluid van vuurwerk loopt zelfs op tot 150 dB! 


Oorzaken van gehoorschade bij baby’s en peuters

De voornaamste oorzaken van gehoorschade bij jonge kinderen zijn omgevingsgeluiden en speelgoed. Bijvoorbeeld op straat door het getoeter van auto’s, mensenmassa’s, sirenes en ga zo maar door. Maar ook thuis is er vaak veel geluid. Zoals radio en televisie, de stofzuiger, keukenmachines en de grasmaaier. 


Ook geluid makend speelgoed is volgens onderzoek een bekende veroorzaker van gehoorschade bij kleine kinderen. De onderzoekers testten zelfs speelgoed dat een geluidsniveau van ruim boven de 100 decibel bereikte. Kleintjes vinden speelgoed dat geluid maakt natuurlijk erg interessant. Daardoor houden ze het bij hun oortjes. Zeker van zo dichtbij kan het geluid blijvende schade veroorzaken. Let daarom goed op het volume van speelgoed dat je aan je kindje geeft.

 


Veilig op pad met het gezin

Natuurlijk zijn er ook allemaal bijzondere en leuke momenten waar je als gezin naartoe gaat.  Bijvoorbeeld tijdens Koningsdag, Bevrijdingsdag en Carnaval of naar een bruiloft van vrienden. Daar horen ook de allerkleinsten bij!

Je bezoekt dit soort evenementen vaak voor langere tijd en niet even 5 minuutjes. Tijdens deze evenementen is er ook vaak (harde) muziek. Die combinatie van langdurige blootstelling aan hard geluid, dat is waar gehoorschade ongemerkt kan optreden.


Wanneer is gehoorbescherming voor baby’s en peuters nodig?

Er zijn allerlei momenten maar bij volgende momenten, sta eens extra stil bij gehoorschade: 

  • Feest! Een festival, optocht, carnaval kermis, bruiloft of grote verjaardag
  • Races en sportwedstrijden
  • Vuurwerk buiten tijdens Oud & nieuw
  • Klussen in huis of in de tuin met veel herrie, zoals boren, schuren of grasmaaien;
  • Muziek in huis, bijvoorbeeld broertjes of zusjes die een instrument bespelen

Overprikkeling door geluid

Veel baby’s en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby’s die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven. Natuurlijk is het niet de bedoeling om kleine kinderen helemaal niet meer te bloot te stellen aan geluiden. Maar met speciale gehoorbeschermers kun je ze er wel beter geleidelijk aan laten wennen.

 

Gehoorbescherming voor de allerkleinsten

Om gehoorschade bij de allerkleinsten te voorkomen is er de Alpine Muffy Baby; een veilige CE-gemarkeerde baby oorkap. Deze oorkappen beschermen tegen schadelijk geluid door middel van meerdere lagen geluid reducerend foam. Ze dempen tot 23 decibel.

Alpine Muffy Baby

De Muffy Baby komt ook van pas tijdens reizen, bijvoorbeeld in het vliegtuig. Daarnaaast bevat de Alpine Muffy Baby geen metalen onderdelen. Daardoor is hij ook te gebruiken bij MRI-scans.

 


Hoe gebruik je de oorkappen?

De Alpine Muffy Baby oorkap is gemakkelijk op maat te maken en past bij elke baby of peuter. Het zachte, elastische hoofdbandje is voorzien van klittenband. Hij is zo ontwikkeld dat hij stevig zit en toch niet strak om het hoofdje klemt. De oorkapjes zijn los te halen van het bandje. Je schuift de kapjes soepel over de hoofdband en zet ze met een klik op de goede plek vast. Vervolgens plaats je de gehoorbeschermers heel eenvoudig over de oortjes.


De Alpine Muffy Baby is geschikt voor kindjes van ongeveer 12 tot 36 maanden. Voor oudere kinderen is er de Alpine Muffy Kids en voor kinderen vanaf 3 jaar zijn ook oordoppen Alpine Pluggies voor Kids.

 

Dutch design

De Alpine Muffy Baby is net als de andere Alpine-producten bedacht en ontworpen in Nederland. De oorkap is CE-gemarkeerd. Dit houdt in dat deze voldoet aan alle eisen die de EU aan producten stelt. De Muffy Baby is dus ook honderd procent veilig voor jonge kinderen!

 


Muffy Baby oorkapjes zien er bovendien ook nog eens super schattig en trendy uit. De wit met lichtgrijze gehoorbeschermers zijn gemaakt van stevig kunststof. Ze kunnen dus wel tegen een stootje en komt met een handige opbergtas. De toplaag van geluid reducerende foam is hygiënisch en makkelijk te reinigen. Net als de losse hoofdband, die kan ook in de wasmachine. De hoofdband is verkrijgbaar roze, blauw, zwart, groen en geel.

 

Heb je een vraag over gehoorbescherming voor baby’s en peuters? Of heb je een opmerking? Neem contact met ons op of plaats hieronder een reactie.

Nieuw