Hoe overwin je slaaptekort?

Hoe overwin je slaaptekort?

Slaaptekort kan je leven behoorlijk beheersen. Je bent altijd moe, kunt je moeilijk concentreren en je hebt last van mood swings. Tijd om hier iets aan te doen! Deze tips helpen je om slaaptekort te overwinnen. Want goede slaap maakt een verschil van dag en nacht voor jouw leven.


Slaapverwekkende slaapkamer

Slaaptekort kan door veel verschillende factoren ontstaan. Stress, geluiden en drukte in je omgeving spelen allemaal een rol. Creëer daarom de best mogelijke omstandigheden om goed in slaap te komen. Denk hierbij aan de juiste verlichting, temperatuur, inrichting en het kussen en matras. 


Verlichting (of eigenlijk: verdonkering)

Zodra je jouw slaapkamer binnenstapt moet de ruimte ‘rust’ uitstralen. Verlichting speelt daarbij een grote rol, kies daarom voor warm en zacht (dim)licht. Klaar om naar bed te gaan? Zorg ervoor dat het licht van buiten geen kans krijgt met verduisterende gordijnen.

Slaaptekort kan namelijk ontstaan als het te licht is in je slaapkamer, het licht belemmert dan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine waardoor je niet goed slaapt.


Temperatuur

Je denkt misschien dat lekker warm onder de dekens de perfecte temperatuur is om in slaap te vallen, maar niets is minder waar! De ideale temperatuur om bij in slaap te vallen ligt tussen de 15°C en de 18°C. Ook hier speelt melatonine weer een belangrijke rol. Dit komt doordat je lichaam meer melatonine aanmaakt bij een lagere temperatuur. Dus om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen.

Ook slaap je een stuk vaster wanneer het niet te warm is in de kamer. Zet de verwarming dus wat lager als je naar bed gaat!


Inrichting

Gek op felle kleuren, frutsels en tierlantijntjes? Gezellig, maar liever niet in de slaapkamer. Houd je slaapkamer rustig met neutrale tinten op de muur, egaal gekleurd beddengoed en meubels gemaakt van natuurlijke materiaal, zoals hout. Daarnaast zorgt een opgeruimde ruimte voor een opgeruimd hoofd. Dus houd je slaapkamer een beetje netjes en schoon. 


Kussen en matras

De prinses op de erwt had eigenlijk wel een goed punt: als je niet lekker ligt, kom je maar moeilijk in slaap. Maak korte metten met het gewoel en gun jezelf een hoofdkussen en matras dat helemaal bij jouw slaapbehoefte past.


Tip: kies voor een kussen dat je kan aanpassen door er vulling in of uit te halen. Of maak een (te) hard matras zachter met een fluffy topper. 


Geen tijd voor schermtijd

Slaaptekort en smartphones zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je smartphone meenemen naar bed is niet zo smart. Dat heeft twee redenen: eindeloos doom scrollen prikkelt je brein waardoor je wakker blijft en het blauwe licht van smartphones (en tablets, laptops en tv’s) remt de aanmaak van melatonine. Verruil je Airpods voor slaapoordoppen en maak van je slaapkamer een screen free zone.

Toch iets lezen of luisteren tijdens je plafonddienst? Pak er een boek bij met een zacht licht of luister naar een slaapmeditatie.


In de stiltecoupé met slaapoordoppen

Is jouw trein naar dromenland vaak rumoerig? Geluid is een veelvoorkomende stoorzender wanneer je lekker wilt slapen. Slaapoordoppen zijn dan ook dé oplossing voor wie vaak gestoord wordt onderweg naar dromenland.

Onze SleepDeep slaapoordoppen zijn speciaal ontwikkeld om het volume van je luidruchtige buren, ruziënde katten of je snurkende bedgenoot flink te verminderen zodat jij lekker (door)slaapt. Ook zeer geschikt voor zijslapers want ze zijn superzacht en comfortabel. En de wekker? Die hoor je nog gewoon! 


Slaap(tekort) is persoonlijk

Het lastige van slaapproblemen oplossen is dat lekker slapen voor iedereen weer heel anders is. De oorzaak van slaaptekort is soms dan ook moeilijk te vinden. Probeer daarom verschillende dingen uit, om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Bovenstaande tips zijn in ieder geval een goed begin: geen schermtijd, rust in je slaapkamer en sluit storende geluiden uit met slaapoordoppen. Slaap lekker!

Nieuw