• Op werkdagen voor 20:00 besteld, morgen in huis
[aws_search_form]

Sport oordopjes

We sporten wat af in Nederland. Volgens het NOC*NSF, de organisatie voor alle sporten in Nederland, zijn er minsten 8,4 miljoen Nederlanders wekelijks bezig met een sport. Natuurlijk zijn er de populaire sporten zoals fitness, (zaal-)voetbal, zwemmen, wielrennen en hardlopen. Maar er zijn ook talloze andere sporten waarmee we ons lichaam fit houden of onszelf ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan de schietsport, motorraces of kitesurfen. Sporten en bewegen doe je om je lichaam en geest gezond te houden. Maar we weten ook dat de ene sport meer blessures kan opleveren dan de andere. Meestal denken we dan aan spierblessures, bijvoorbeeld een gescheurde hamstring of de beruchte zweepslag in de kuit.

Minder bekend is dat ook het gehoor bij sommige sporten behoorlijk beschadigd kan raken. De windruis onder je motorhelm kan tijdens het motorrijden bijvoorbeeld al snel oplopen tot boven de 80 decibel. En dat geldt natuurlijk helemaal voor het schot dat je lost op de schietbaan.

Juichende mensen

Ook omgevingsgeluiden kunnen een behoorlijke aanslag plegen op het gehoor van de sporter. Denk alleen al aan het lawaai dat juichende mensen veroorzaken in een zwembad of een volle sportzaal. Vooral voor jonge kinderen waarbij het gehoor nog in ontwikkeling is, is de kans groot dat zij daardoor een tijdelijke of permanente gehoorbeschadiging oplopen. Goede behoorbescherming is dan eigenlijk een must.

Schadelijk omgevingsgeluid

Speciale sportoordopjes doen wonderen voor de actieve sporter. Ze dempen het schadelijke omgevingsgeluid waardoor je je beter kunt concentreren op de wedstrijd. Zorg er dan wel voor dat je kiest voor de juiste oordoppen. Ze moeten zich bijvoorbeeld vormen naar het oor. Dat voorkomt dat schadelijk omgevingsgeluid of water toch binnendringt in je oor. Natuurlijk moet je nog wel kunnen communiceren met je teamgenoten en je coach. De beste oordopjes voor sporters zijn dan ook voorzien van speciale filters die alleen het schadelijke geluid wegfilteren. Wil jij je blijven focussen op je wedstrijd? Zorg dan dat ook je oren goed beschermd zijn.

Top