5 geluidsniveaus in decibel Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award  Feesten Slapen Motorrijden Baby/Kids Muziek Race Reizen Watersport Klussen Op maat

5 geluidsniveaus in decibel

Wat is een decibel en hoe worden geluidsniveaus gemeten?

 

Je weet misschien al dat geluid wordt gemeten in decibel. De decibel, aangeduid als dB, dient als meeteenheid voor geluidsintensiteit. De decibelschaal is bijzonder omdat het rekening moet houden met de enorme schaal van het menselijk gehoor. Onze oren kunnen het zwakste gefluister waarnemen, maar ook het overweldigende gebrul van een straaljager. In termen van akoestische kracht is een straaljager ongeveer een triljoen keer intenser dan het zachtste geluid dat voor ons waarneembaar is - een ongelooflijk verschil!

 

Maar wat betekent het om geluid te meten en hoe interpreteert ons gehoor deze niveaus? Van de gehoordrempel bij 0 decibel - een punt dat zo stil is dat het net buiten ons gehoorvermogen valt - tot de pijnlijke en gevaarlijke niveaus boven 120 decibel. Begrijpen hoe geluidsniveaus werken en hoe dit je omgeving beïnvloedt is belangrijk om gehoorschade te voorkomen.

 

Geluidsniveaus en decibels (dB)

 

Gehoorgrens (0 dB): Dit is het zachtste geluid dat het gemiddelde menselijke oor kan horen.

 

Ritselende bladeren (10-20 dB): Een zacht, fluisterend geluid. Het is heel rustig en vormt geen bedreiging voor het gehoor.

 

Fluisteren (20-30 dB): Stil en zacht, vergelijkbaar met het ritselen van bladeren en net zo onschadelijk voor onze oren.

 

Rustige landelijke omgeving (20-30 dB): De serene omgeving van het platteland vroeg in de ochtend

 

Koelkast brommen (35-45 dB): Een laag, constant zoemend geluid van een koelkast in de keuken.

 

Stil kantoor (40-50 dB): Achtergrondgeluid in een rustig kantoor zonder luid gepraat.

 

Matige regenval (50 dB): Het rustgevende geluid van regen dat tegen de ramen en het dak tikt.

 

Normaal gesprek (60-70 dB): Gesprekken om een normaal niveau zijn volkomen veilig voor ons gehoor.

 

Wasmachine (70 dB): Het geluid van kleren die in een machine worden gewassen. Het is luider, maar nog niet schadelijk.

 

Stadsverkeer (vanuit de auto) (70-85 dB): Kan luid en constant zijn, maar is meestal niet schadelijk voor het gehoor, tenzij de blootstelling erg lang duurt.

 

Stofzuiger (70-80 dB): Een niveau dat vervelend kan worden, maar voor korte periodes is het niet schadelijk.

 

Haardroger (80-90 dB): Langdurige blootstelling aan dit geluidsniveau kan het gehoor aantasten.

 

Grasmaaier (90 dB): Langdurige blootstelling kan gevaarlijk worden. Gehoorbescherming wordt aanbevolen voor lange perioden.

 

Motor (95-100 dB): Langdurige blootstelling kan leiden tot gehoorschade. Beschermende oordopjes zijn een goed idee.

 

Concerten/clubs (100-120 dB): Regelmatige blootstelling aan dit hoge geluidsniveau zonder bescherming kan vrij snel permanente gehoorschade veroorzaken.

 

Noodsirenes (120 dB): Extreem luid en kan onmiddellijke schade veroorzaken.

 

Kettingzaag (110-120 dB): Zelfs kortstondige blootstelling kan per direct gehoorschade veroorzaken. Gebruik altijd gehoorbescherming.

 

Formule 1-raceauto (130-150 dB): Een Formule 1-wagen die vol gas geeft, kan extreem hoge geluidsniveaus produceren. Zonder de juiste gehoorbescherming kan blootstelling aan deze niveaus onmiddellijke en permanente gehoorschade veroorzaken.

 

Vuurwerk (140-160 dB): Het geluid van vuurwerk kan onmiddellijke gehoorschade veroorzaken. Bescherming is noodzakelijk.

 

Wanneer kan lawaai gehoorschade veroorzaken?

 

Gehoorschade kan ontstaan door langdurige blootstelling aan geluidsniveaus van 80 dB of hoger. Het risico op schade wordt bepaald door een combinatie van hoe hard het geluid is en hoe lang je aan het geluidsniveau wordt blootgesteld. De gehoordrempel ligt bij 0 dB en de pijngrens begint bij 120-130 dB.

 

 

Geluidsniveaus en blootstelling

 

Hoe lang je veilig bent in situaties met hoge geluidsniveaus ligt aan de hoogte van het geluidsniveau. Maar dit verloop is logaritmisch, dat betekent dat het snel oploopt. De veilige tijdsduur wordt dan ook snel korter ook al is het het niveau maar een beetje hoger. In de regel geldt, dat voor elke toename van 3dB in volume, de veilige periode halveert.

 

In de praktijk betekent dit:

 

80 dB: Schade kan optreden na 8 uur blootstelling.

 

83 dB: Schade kan optreden na 4 uur blootstelling.

 

86 dB: Schade kan optreden na 2 uur blootstelling.

 

89 dB: Er kan schade optreden na 1 uur blootstelling.

 

92 dB: Schade kan optreden na 30 minuten blootstelling.

 

95 dB: Schade kan optreden na 15 minuten blootstelling.

 

98 dB: Schade kan optreden na 7,5 minuten blootstelling.

 

101 dB: Schade kan optreden na minder dan 4 minuten blootstelling.

 

In een club of festival waar de bovengrens 103dB is, kan je dus al snel gehoorschade oplopen. Begrijpen hoe geluidsniveaus werken is essentieel om je gehoor te beschermen. Hoewel korte uitbarstingen van hard geluid geweldig kunnen zijn in omgevingen zoals een Formule 1-race, kunnen ze zonder de juiste gehoorbescherming blijvende schade aan je gehoor opleveren.

 

Draag altijd de juiste gehoorbescherming in een omgeving met veel lawaai om schade te voorkomen. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan tinnitus en doofheid veroorzaken. Het is daarom extra belangrijk dat we goed voor ons gehoor zorgen. Zodat we kunnen blijven genieten van de geluiden van het leven!

 

Ontdek ons volledige assortiment om de juiste bescherming voor jou te vinden!

Nieuw