De laatste tijd is het onderwerp ‘gehoorschade’ steeds vaker in het nieuws. Het gaat dan voornamelijk om gehoorschade bij jongeren en ouderen, maar er wordt een hele belangrijke doelgroep vergeten: kinderen. Op een jonge leeftijd is het gehoor nog heel kwetsbaar omdat een kinderoor minder kan verdragen dan een volwassen oor. Daarom is het noodzakelijk om zo vroeg mogelijk het gehoor van je kroost te beschermen.

Onderzoeken naar gehoorschade

In de afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot gehoorschade bij kinderen. Zo heeft een onderzoek van de Bundeszentrale f&uuml r gesundheitliche Aufkl&aumlrung uit Duitsland aangetoond dat 1 op de 8 kinderen gehoorschade heeft en dat jongens nog slechter horen dan meisjes. Ook een Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association laat duidelijk zien dat gehoorverlies sterk is toegenomen bij kinderen en jongeren. Verder toont een onderzoek van de Universiteit Antwerpen aan dat drie van de vier kinderen wel eens last heeft van een piep in de oren en dat dit permanent is (tinnitus) bij één op de vijf.

Oorzaken van gehoorschade

De oorzaken van gehoorschade bij kinderen zijn vooral te wijten aan alle omgevingsgeluiden en speelgoed. Ga maar eens na aan hoeveel geluiden we dagelijks worden blootgesteld. De een nog harder dan de ander. Toeters van auto’s, rinkelende spoorovergangen, sirenes, grasmaaiers en luidsprekers etc. Kinderen uit sociaal arme gezinnen worden wat dat betreft het ergst getroffen.

Maar ook thuis kunnen de televisie en andere elektronica heel wat decibellen bij elkaar produceren. Een ander risico wordt gevormd door speelgoed dat is uitgerust met allerlei toeters en bellen. Kinderen vinden speelgoed dat geluid maakt natuurlijk erg leuk maar dit heeft grote gevolgen. Want onderzoek heeft uitgewezen dat bepaald speelgoed het kind doof kan maken. Voor de wat oudere kinderen zorgen juist de mp3-spelers en mobiele telefoons voor een groot gevaar omdat ze hier lekker hard hun muziek op kunnen luisteren. Deze mp3-spelers en mobiele telefoons kunnen blijvende gehoorschade veroorzaken. Ook Het Klokhuis besteedde onlangs aandacht aan de risico’s van een Disco-oor.

Verder zie je een trend dat festivals steeds vaker open staan voor families met kinderen en ook worden er voor jonge tieners vaker grote feesten georganiseerd. Echter, kinderen zijn ook hier in gevaar. Zeker als ze op de schouders van hun ouders zitten om het beter te kunnen zien. Hoog boven het andere publiek worden ze namelijk meer blootgesteld aan het geluid.

Gevolgen van gehoorschade

Zo’n gehoorschade bij kinderen sluipt er gaande weg in maar de gevolgen van een gehoorschade worden vaak pas duidelijk zichtbaar wanneer het kind ouder wordt. Ze kunnen door een gehoorbeschadiging door te luid lawaai last krijgen van concentratieproblemen, slaapproblemen en stress. Bovendien worden kinderen met een verminderd gehoor waar niks aan wordt gedaan vaak belemmerd in hun taalontwikkeling. Uit een onderzoek van het vliegveld in Munchen is bovendien gebleken dat kinderen die vaak aan veel omgevingsgeluiden worden blootgesteld slechter slapen, een hogere bloeddruk hebben en meer stresshormonen afscheiden.

Tips ter preventie

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat 96% van de ouders zich niet bewust is van de risico’s die hun kind door te harde geluiden loopt. Het is belangrijk om het gehoor van de kinderen te beschermen, omdat kinderen heel veel worden blootgesteld aan te hard lawaai. Neem daarom deze vijf tips voor het beschermen van het gehoor van je kinderen ter harte.

1 Alpine MuffyBescherm het gehoor van de kinderen tijdens grote evenementen, festivals, sportevenementen, de kermis en allerlei andere geluidstafrelen met de Alpine Muffy. De Alpine Muffy zijn oorbeschermers speciaal ontwikkeld voor kinderen.
2 Beperk het volumeHarde geluiden beschadigen het gehoor van kinderen eerder dan bij volwassenen. Hou daarom goed het volume van de televisie, mp3-spelers en/of de computer/iPad in de gaten. Demp het volume tot een aangenaam volume. Wat hierbij ook een goede optie kan zijn is de aanschaf van geluiddempende muziekoordopjes/koptelefoons. Hier zit een handige geluidsbegrenzer in waardoor de kinderen nooit té hard geluid te horen krijgen.
3 Controleer speelgoedControleer al het geluid producerende speelgoed met een decibelmeter om te kijken hoe hard het speelgoed nu eigenlijk kan. Mocht het zo zijn dat speelgoed veel té hard geluid produceert, dan is het eigenlijk noodzaak om het speelgoed de deur te wijzen. Kinderen kunnen gehecht zijn aan het speelgoed, maar dan is het verstandig om er een begrenzer op te zetten of de batterijen eruit te halen zodat ze zonder gevaar kunnen spelen.
4 Goede hygiëneOorontstekingen liggen bij kinderen snel op de loer aangezien ze een kleinere gehoorgang hebben en dus kwetsbaarder voor infecties. Een goede reiniging van het oor is dan wel zo belangrijk om het schoon te houden. Het is belangrijk om te onthouden om niet in de weer te gaan met wattenstaafjes, want dit kan namelijk het trommelvlies snel beschadigen. Was het oor met warm water en een washandje.
5 Oefenen en testenBlijf te allen tijde alert op het gehoor van het kroost. Praat erover en wees duidelijk hoe het gehoor werkt. Zorg dat als ze zelf iets geks aan hun oren merken dat ze dat zeggen. Er bestaan heel veel gehoortesten speciaal voor kinderen/jongeren, waarbij het gehoor getest kan worden. Of maak er zelf een spel van met bijvoorbeeld ‘ik hoor wat jij niet ziet’. Sluit de ogen en neem alle geluiden met je kinderen waar.