Overslaan naar inhoud

Concentratie in de klas- 1 op 10 kinderen draagt oorkap

Concentratie in de klas- 1 op 10 kinderen draagt oorkap

Je ziet het steeds meer; kinderen die een koptelefoon dragen in de klas. Niet zo één waar muziek uitkomt, maar speciale kinderoorkappen. Kinderen raken zo minder snel afgeleid en kunnen zich beter concentreren. Dat komt hun schoolprestaties ten goede, wijst onderzoek uit. Volgens scholen die koptelefoons aan hun leerlingen ter beschikking stellen werkt het hartstikke goed. Ook veel ouders schaffen een koptelefoon voor hun kind aan zodat ze die op school kunnen dragen. Al 10 tot 15 procent van de kinderen in Nederland draagt een koptelefoon voor een betere concentratie in de klas. En de populariteit lijkt alleen maar te stijgen. Hoe komt dat eigenlijk?

Kinderen zijn steeds sneller afgeleid

Het ene kind is sneller afgeleid in de klas dan het andere. Bij sommige kinderen is vastgesteld dat zij ADHD of ADD hebben. Kinderen met ADD hebben – net als kinderen met ADHD – maar dan zonder de hyperactiviteit. Het lijkt erop dat steeds meer kinderen concentratieproblemen hebben. Dat een kind afgeleid raakt is ook niet zo gek als je bedenkt dat er in een klas gemiddeld 23,3 kinderen zitten. 

Bovendien is het onderwijs individualistischer geworden dan vroeger. De kinderen krijgen een opdracht en moeten dan zelf aan de slag. Ondertussen geeft de juf of meester meer uitleg aan de kinderen die nog hulp nodig hebben. Of het ene kind is bezig met lezen, terwijl het andere met een groepje aan het werk is. Ook gebruiken ze tussendoor de computers. En veel scholen hebben een digibord. Al met al zorgt dit voor meer afleiding tijdens het leren. Om afleiding te voorkomen kan het dragen van een koptelefoon jouw kind helpen in de les.

Kinderen hebben een druk leven

Daarbij kan het drukke leven thuis een rol spelen. Te laat naar bed gaan, op meerdere verenigingen zitten, met vriendjes afspreken. Leerkrachten geven aan tegenwoordig vaker vermoeide leerlingen aan te treffen. Het gevolg is gebrek aan concentratie. Aan de andere kant zijn er kinderen die urenlang gamen of op de smartphone spelen, maar die weinig of niet buitenspelen. Deze kinderen raken onderprikkeld. Ze hebben dan juist te veel energie. Daardoor zitten ze niet stil in de les en kunnen ze zich niet goed concentreren op school. De lesstof afwisselen met actieve spelletjes en beweging werkt dan vaak goed. Als ouder zou je met je kind kunnen afspreken dat het een half uur mag gamen en dat het daarna lekker gaat fietsen of verstoppertje spelen.

Dan zijn er nog de kinderen die overprikkeld zijn. Zij worden angstig of gestrest van alle indrukken. De dynamische manier van lesgeven levert juist problemen voor hen op. Een koptelefoon is dan ook zeker voor deze kinderen een uitkomst.

Kinderen wisselen te weinig tussen taken

Natuurlijk is de spanningsboog van een kind niet oneindig. Al is er een groot verschil tussen vrijwillige en gedwongen concentratie. Vrijwillige concentratie gaat kinderen heel makkelijk af. Ze kunnen urenlang een computerspel spelen, hinkelen of knutselen. Ze hebben deze activiteit zelf gekozen en geven hier graag hun aandacht aan. Huiswerk maken of luisteren naar de juf zijn vormen van gedwongen concentratie. Het zijn activiteiten die ze ‘in opdracht’ doen. Kinderen van zes jaar kunnen zich in de regel tien minuten gedwongen focussen. Kinderen van tien jaar kunnen dat twintig minuten. En kinderen van dertien jaar en ouder dertig minuten. Het dragen van een koptelefoon is uitermate geschikt om de concentratie op school te verhogen.

Bij gedwongen concentratie is het belangrijk af te wisselen tussen het soort bezigheden. Bijvoorbeeld een leerzaam spelletje doen nadat een tienjarige twintig minuten heeft gelezen. Ook als je kind huiswerk maakt is afwisseling tussen het soort opdrachten belangrijk.

Koptelefoon voor jouw kind op school en thuis

Kan jouw kind zich ook moeilijk concentreren op school? Dan kan een koptelefoon jouw kind helpen. Alpine heeft speciale oorkappen voor kinderen met een verstelbare en comfortabele hoofdband, geschikt voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Doordat de hoofdband verstelbaar is, gaan de oorkappen lang mee. De oorkappen dempen tot wel 25 dB omgevingsgeluid en helpen het gehoor van je kind daarom ook te beschermen tegen het lawaai van vuurwerk, op feesten, festivals of tijdens concerten. 

De Alpine Muffy Kids oorkappen zijn er in zeven trendy kleuren.