Bij Alpine Hearing Protection ontvangen we regelmatig bekende DJ’s en producers. Zo heeft ook Hardstyle- en Hardcore legende Dov Elkabas (DJ The Prophet) op ons hoofdkantoor twee paar oordoppen op maat laten aanmeten. DJ The Prophet timmert al sinds 1983 aan de weg en is sinds 2002 eigenaar van het platenlabel Scantraxx Records. Een icoon die al bijna 35 jaar in de muziekindustrie actief is, ook in de tijd dat nog vrijwel niemand bekend was met gehoorschade en tinnitus. Hoe kijkt hij terug op deze periode? Werd èn wordt gehoorbescherming in ‘the scene’ geaccepteerd? En wat vindt de doorgewinterde muzikant een aantal maanden later van zijn Alpine oordoppen? Wij vroegen ‘the Godfather of Hardstyle’ het hemd van het lijf.

Je komt bij Alpine Hearing Protection Music Safe en SleepSoft gehoorbescherming op maat laten aanmeten. Zijn dit je eerste oordoppen?

“Nee, ik draag al jaren oordoppen. Ik geloof dat ik mijn eerste setje in 1998 al in mijn bezit had. Er was in die tijd nog niet veel bekend over de risico’s van onbeschermde oren. Ik was denk ik één van de eerste DJ’s die gehoorbescherming droeg.”

 

“Ik ben jarenlang keihard uitgelachen door collega’s.”

Hoe reageerden je collega DJ’s toen ze jou in de jaren 90 met oordopjes zagen draaien?

“Zonder te overdrijven, ik ben jarenlang keihard uitgelachen. Het was not done, niet stoer. Als DJ draag je toch geen geluiddempende oordoppen? Toch ben ik blij dat ik me daar toen niks van heb aangetrokken, ik loop nu namelijk niet met een permanente piep in mijn oren.”

Ken je veel collega DJ’s met een gehoorbeschadiging?

“Helaas wel. Bij een aantal jongens is de boel aardig kapot, die hebben tinnitus. En ook al draag ik zo goed als altijd oordoppen, sinds kort heb ik af en toe ook last van mijn oren. Ik word eens in de drie maanden opgeschrikt door een vervelend en hard geluid. Het is te vergelijken met een ijzeren plaat die wappert. Ik vertelde een collega DJ hier laatst over. Hij heeft tinnitus en zei dat hij dit geluid ook hoort, alleen niet één keer in de 3 maanden, maar elke dag. Ik moet er niet aan denken! Vandaar dat ik hier nu zit. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.”

Hoe zit dat anno 2018? Zijn er nog steeds professionele DJ’s die hun oren niet beschermen?

“Die zijn er nog genoeg. Vooral bij de jongere gasten is er nog wel wat onwetendheid. Ze staan niet stil bij de gevolgen en zijn ook bang de hele beleving tijdens het produceren van tracks te verliezen. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Als DJ wil je ook gewoon dat je muziek uit de speakers knalt. Vooral in de studio, waar nieuwe muziek tot leven wordt gebracht. Het geluid zo hard dat je de bas kunt voelen; het hoort gewoon bij de ultieme ervaring. Toch is het eeuwig zonde om je kop in het zand te steken en jezelf regelmatig bloot te stellen aan te harde geluiden. Je hebt tenslotte maar één paar oren. Ik ben daar graag zuinig op.“

 

“Het is eigenlijk net als met autorijden. Soms rijd je ook iets te hard omdat het een kick geeft, je moet het alleen verantwoord doen. Dat geldt ook voor het luisteren naar muziek.”

Je bent graag zuinig op je gehoor en je draagt al jaren oordoppen. Maar heel eerlijk… als muziekfanaat wil jij toch ook nog weleens die ultieme ervaring?

“De oordoppen van nu zijn ontzettend verbeterd. De hardheid wordt gefilterd, maar de muziek klinkt er absoluut niet minder om. Natuurlijk wil ik als DJ ook nog wel eens toegeven aan mijn guilty pleasure. Er is niets lekkerder dan die trillende bas in mijn oren. Ik gun mezelf daarom af en toe even een oordoploze muziekbeleving. Dan neem ik een aantal tracks echt helemaal in me op. Daarna gaan de doppen weer in. Het is eigenlijk net als met autorijden. Het gaspedaal flink intrappen geeft ook meer een kick dan je altijd netjes aan het snelheidslimiet houden. Soms rijd je daarom ook iets te hard, je moet het alleen verantwoord doen. Dat geldt ook voor het luisteren naar muziek.”

 

“Als muziekliefhebber gebruik je oordoppen. Gebruik je ze niet, dan stopt het liefhebben.”

Wat zou je willen zeggen tegen alle muziekfans die nog geen oordoppen dragen?

“Als muziekliefhebber gebruik je oordoppen. Gebruik je ze niet, dan stopt het liefhebben. Zo simpel is het. Better safe than sorry!”

We spraken DJ The Prophet een aantal maanden later nog even kort over zijn ervaringen met de oordoppen op maat.

Hoe bevallen de oordoppen?

“De oordoppen bevallen erg goed! Ik neem ze letterlijk overal mee naar toe. Ik heb ook een setje voor tijdens het slapen, dat bevalt ook erg goed.”

Waarvoor heb je de oordoppen al gebruikt?

“Ik gebruik ze sowieso altijd tijdens het draaien of als ik zelf in de harde muziek op een event sta. En daarnaast neem ik ze mee naar verjaardagen of zelfs naar de bioscoop, waar het geluid voor mijn tere oortjes te hard staat.”

Welke verschillen merk je met andere gehoorbeschermers die je in het verleden hebt gebruikt?

“Ik merk dat ik met deze oordoppen van Alpine het geluid wat ik wil horen nog zeer goed hoor. De scherpste frequenties worden zonder moeite eruit gefilterd. De oordoppen zijn ook makkelijk schoon te houden.​”