Zo kies je de juiste oordop voor jouw motorrit

Zo kies je de juiste oordop voor jouw motorrit

Motorrijden is voor velen een heerlijke vorm van ontspanning. Maar hoe sneller je gaat, hoe meer windruis er ontstaat. Daarom is het essentieel voor motorrijders om gehoorbescherming te dragen. Om schade te voorkomen en ontspannen thuis te komen van de rit! Of je nu kiest voor eenvoudige schuimoordoppen, universele oordoppen of op maat gemaakte oordoppen: voor elke motorrijder is er een passende oplossing.


Schuimoordoppen versus universele filteroordoppen


Bij oordoppen denken veel mensen al snel aan de standaard schuimpjes. Een simpele oplossing die prima is als eenmalige oplossing of als beginner. Deze oordoppen zijn goedkoop en dempen schadelijk geluid, maar hebben desondanks een aantal nadelen ten opzichte van filteroordoppen voor de motor. Zo zijn schuimoordoppen eigenlijk niet herbruikbaar, minder hygiënisch en hebben ze een hoge demping waardoor omgevingsgeluid en gesprekken wegvallen.


Filteroordoppen zoals MotoSafe Tour of MotoSafe Race daarentegen zijn wat duurder in aanschaf maar bieden optimale bescherming zonder al het andere geluid weg te filteren. Met filteroordoppen kan je jouw motor, gesprekken en het verkeer nog goed horen. Daarnaast zijn universele filteroordoppen veel duurzamer dan schuimoordoppen. Ze zijn ruim 100x herbruikbaar, makkelijk schoon te maken en gemaakt van hoogwaardig materiaal voor meer comfort.
Schadelijke windruis, ook met helm


Wist je dat de windruis tijdens het rijden zo luid kan zijn dat je gehoorschade oploopt? Dat is het geval wanneer je met een helm op maar zonder oordoppen rijdt. Bij 100km per uur gaat dit al om 100dB! Op dat niveau ben je maar zo'n 5 minuten veilig. De bovengrens ligt bij 80dB.


Meer weten over geluidsniveaus en de 'veilige zone'? Lees dan: Wat is een decibel en hoe worden geluidsniveaus gemeten?


Universele filteroordoppen versus filteroordoppen op maat


Wie eenmaal begint aan oordoppen zal al snel ontdekken dat er heel veel mogelijk is. Het begint vaak bij een universele filteroordop zonder verwisselbare filters. Maar er zijn ook universele oordoppen beschikbaar met keuze in dempingswaarden en voor verschillende types motorrijder (tour/race).


Wil jij optimaal comfort tijdens het rijden en een oordop van hoge kwaliteit? Kijk dan eens naar gehoorbescherming op maat zoals onze MotoSafe op maat . Deze oordoppen zijn speciaal gemaakt op de vorm van jouw oren en bieden zo een optimale pasvorm en demping. Ze zijn in aanschaf wat duurder dan universele oordoppen, maar gaan gemiddeld ook veel langer mee (meerdere jaren).

Nieuw