Iedereen viert oud en nieuw op zijn eigen manier. Met oliebollen, spelletjes en champagne. Vuurwerk afsteken of naar het vuurwerk kijken. Op een tof feestje. Of misschien is al dat geknal niets voor jou en blijf je liever warm in bed. En dan is er nog een groep mensen die (slaap)dienst heeft. Hoe vier jij oud en nieuw? Hoe je het ook doet, neem voorzorgsmaatregelen voor je veiligheid en comfort. Wij geven je tips voor een relaxte jaarwisseling.

Vuurwerk kijken – houd afstand en draag gehoorbescherming

Het veiligste is om binnen te blijven en door het raam naar het vuurwerk te kijken. Maar het is natuurlijk veel leuker om naar buiten te gaan. Als je het aandurft. Misschien steek je ook zelf vuurwerk af. Ga je naar buiten met de jaarwisseling? Bescherm dan je gehoor. Elk jaar lopen er mensen gehoorschade op door vuurwerk. Eén knal kan genoeg zijn. Vuurwerkknallen halen met gemak 120 decibel. Knallen van illegaal vuurwerk zelfs 170 decibel! Ter vergelijking: in iemands oor schreeuwen is ongeveer 110 decibel en een straaljager van dichtbij is 135 decibel. Houd daarom zo veel mogelijk afstand van het vuurwerk. En draag in ieder geval gehoorbescherming. Denk ook aan de oren van kinderen. Filteroordoppen met een hoge gemiddelde demping (SNR) of oorkappen zijn in dit geval het beste.

Lekker slapen – demp het geluid van vuurwerk tijdens oud en nieuw

Misschien heb je niets met oud en nieuw of moet je werken. Voor mensen die liever door het geknal heen slapen zijn oordopjes ook een uitkomst. Universele filteroordoppen dempen geluid. Je valt daardoor makkelijker in slaap en wordt minder snel wakker. Alpine SleepSoft oordopjes hebben bovendien comfortabele zachte filters, speciaal voor (zij)slapers. Er bestaan geen oordopjes die geluid volledig blokkeren. Doordat je schedelbot ook trillingen doorgeeft aan het trommelvlies blijf je hardere geluiden altijd een beetje horen. Op maat gemaakte oordoppen bieden de maximaal haalbare demping.

Naar een feestje – kom thuis zonder piep of ruis in je oren

Ook als je met oud en nieuw naar een feestje gaat is gehoorbescherming belangrijk! Alpine PartyPlug oordopjes met muziekfilter brengen het volume terug naar een veilig niveau. Ze doen geen afbreuk aan de kwaliteit van de muziek. En je kunt nog gewoon een gesprek voeren. Wel zo gezellig!

Hoe breng jij de jaarwisseling door?