Anno 2013 gebruiken de meeste consumenten het liefst de mobiele telefoon dag en nacht. Stel je voor dat je even vijf minuten iets zou missen. 24/7 bereikbaar zijn, that’s the spirit. Naast alle leuke dingen dat je ermee kan doen, heeft het intensief gebruiken van de mobiele telefoon ook ernstige gevolgen. In eerste instantie staan de meeste consumenten hier niet bij stil maar toch is het wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

1 miljoen Nederlanders hebben last van oorsuizen

Uit een rapport van de British Medical Journal blijkt dat de mobiele telefoon toegevoegd kan worden aan de lijst van oorzaken van tinnitus. Tinnitus wordt in de volksmond ook wel oorsuizen genoemd. Oorsuizen kan voorkomen in één oor of beide oren. Meestal is dit een constante of afwisselende piep, ruis, gesis of gebrom. Je kunt er af en toe of soms de hele dag door last van hebben. Er is een schatting gemaakt dat er ongeveer 1 miljoen Nederlanders last hebben van oorsuizen, in welke vorm dan ook. Het oorsuizen kan zelfs zo erg zijn, dat dit je hele normale leven beïnvloed.

Lange telefoongesprekken zijn boosdoener

Onderzoek heeft uitgewezen dat de hoeveelheid geluid dat mobiele telefoons produceren, schade veroorzaakt aan het binnenoor. Dit kan dus een luide beltoon zijn maar ook het volume en de druk tijdens het bellen of tijdens het spelen van spellen. Lange telefoongesprekken zijn voornamelijk de grote boosdoener die oorsuizen veroorzaken. Het intensief gebruiken van de mobiele telefoon kan dus tinnitus veroorzaken. Dit is uiteraard iets waar je niet op zit te wachten en daarom is het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” goed uitgangspunt.