Ver weg van de drukte en hectiek van de stad is het rustige platteland. Maar schijn bedriegt want het idyllische plaatje van een boer met paard en ploeg klopt al lang niet meer.

Door onder andere het gebrom van trekkers, het oorverdovende geluid van honderden varkens, het gejank van graandrogers en het gegil van kettingzagen lopen boeren dagelijks het risico op gehoorbeschadiging. Uit onderzoek is gebleken dat in de VS &eacute&eacuten op de drie boeren een bepaalde vorm van gehoorbeschadiging heeft. Vergelijkbare resultaten kwamen al in eerdere Zweedse studies naar voren. In Australi&euml hebben zelfs twee op de drie boeren een gehoorbeschadiging of een gehoor van iemand die 10 tot 15 jaar ouder is.

Gehoorschade bij boeren ontstaat vaak niet in eens maar is het sluipende resultaat van vele jaren werken met machines die erg veel lawaai produceren. Boerderij.nl en arbodienst Stigas deden in 2007 onderzoek naar het geluid dat een trekker gemiddeld produceert. Met de ramen dicht kwamen zij uit op een niveau van 81 dB en met de ramen open zelfs op 83 dB. Uit Amerikaans onderzoek (PDF) in 2008 bleken die getallen zelfs nog hoger te liggen. De leeftijd van de trekker speelt daarbij een grote rol. In 1970 produceerde een trekker op volle snelheid gemiddeld een geluid van 98 dB. Maar de trekkers die tegenwoordig worden gemaakt zijn gelukkig een stuk stiller. Zo gebruikt Deere &ampCo. tegenwoordig panelen op het dak om het geluid tegen te houden. Echter zijn er nog veel andere apparaten zoals zelfrijdende maaidorsers, ma&iumlsplukkers, hamermolens en drogers die geluiden van boven de 100 dB produceren. Hieronder een overzicht van veel voorkomende boerderij machines met hun geluidsniveau.

Tractor 74-112 dB
Graandorger 81-102 dB
Maaidorser 80-105 dB
Kettingzaag 77-120 dB
Graanmachine 93-97 dB
Varken gegil 85-115 dB
Boomgaard sproeier 85-106 dB

 

Uit een ander Amerikaans onderzoek blijkt dat 92% van de boeren wordt blootgesteld aan extreme geluidsniveaus terwijl maar 44% gehoorbescherming draagt. De getallen zijn alarmerend omdat de Arbowet gehoorbescherming voorschrijft vanaf een geluid van 80 dB. Het advies luidt dan ook om ook op de boerderij je gehoor goed te beschermen.