New York, de stad die nooit slaapt en waar het altijd lawaaiig is. Met name de dagelijkse metaal-op-metaal geluiden van de metro zijn oorverdovend en kunnen zelfs vervelende gevolgen voor je oren hebben.

amNewYork en audioloog Dr. Chris Herget hebben recentelijk een test gedaan bij de New Yorkse Metro. Op verschillende Manhattan stations hebben zij met een geluidsmeter het aantal decibels op de stations gemeten. Op het station van Times Square en op kleinere stations bereikten het lawaai een niveau van 92 decibel tot 102 decibel. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een drilboor tot dat van een helikopter van dichtbij. Hoewel dit niveau &acirc&euro&tildepas&acirc&euro&tradena 15 minuten schadelijk is, kan het op langere termijn wel schadelijk zijn en gehoorschade tot gevolg hebben.&nbsp

De laatste decennia zijn er gelukkig maatregelen genomen om het lawaai te beperken. Zo worden de rails in scherpe bochten regelmatig gesmeerd, worden er stillere treinwielen gebruikt en aangepaste remsystemen om het geluid van piepende en krijsende remmen tegen te gaan. Ook het glad maken van de rails heeft in veel gevallen veel nut. Desondanks zijn er helaas werknemers die inmiddels met een beschadigd gehoor rondlopen.

Ook in Nederland is er veel te doen om de geluidsoverlast van metro”s. Zo wordt er in Capelle aan den Ijssel al jaren geprobeerd om het geluidsoverlast voor buurtbewoners te beperken. ”s Nachts rijden de treinen al zachter maar inmiddels pleit het College voor eenzelfde snelheid overdag. Ook bewoners van de Nieuwmarkt in Amsterdam klagen over geluidsoverlast van de metro die onder hun huizen door rijdt. Gelukkig zal daar binnenkort verandering in komen zodra de nieuwe metro gaat rijden. De nieuwe M5 is zo geruisloos dat de bestuurder beweert zichzelf te horen ademen.