Oordoppen zijn over het algemeen wel bekend bij het gros van de Nederlanders, maar geldt dit ook voor de oorkappen? Oorkappen zijn heel simpel gezegd kappen voor over je oren. Maar ook op het gebied van oorkappen zijn er weer heel veel variaties en verschillen te ontdekken, zoals bijvoorbeeld gehoorbeschermers voor in de bouw of koptelefoons om muziek mee te luisteren. Vandaag staat de blog daarom helemaal in het teken van de verschillen tussen gehoorbeschermers, oorkappen en koptelefoons.

Verschil-tussen-gehoorbeschermers,-oorkappen-&-koptelefoons

Soorten oorkappen

Ooit gehoord van oorkappen? Nee? Dat is niet zo gek, want het klinkt ook wel een beetje apart. Eigenlijk laat de term oorkappen niks aan de verbeelding over want als je het zwart-wit bekijkt zijn het gewoon kappen voor over de oren.

  • Gehoorbeschermers
    Het eerste waar je dan gelijk aan zult denken zijn de oorkappen, gehoorbeschermers, die ze in de bouw gebruiken. Dat zijn van die grote toeters die de meeste bouwvakkers over hun helm dragen of die er zelfs automatisch aan vast zitten. Bij de schietsport wordt er ook vaak gekozen voor deze vorm van gehoorbescherming gekozen.
  • Koptelefoons
    Een oorkap heeft natuurlijk heel veel weg van een koptelefoon. Zo&rsquo n heerlijke grote hoofdtelefoon alleen komt er hier bij de meeste gevallen ook nog muziek uit. Vroeger zat er altijd een snoertje aan die je dan weer kon inpluggen in je mp3-speler, maar vandaag de dag zijn er talloze draadloze koptelefoons te koop. Dat is natuurlijk ideaal. Kleurrijke varianten, zoals de mooie pareltjes van Beats by Dr Dre, zijn de eyecatchers waar je ook mee gezien wil worden.
  • Earmuffs
    Heel simpel zijn earmuffs gewoon hetzelfde als oorkappen, alleen is de term earmuffs in het Engels. Op de term earmuffs wordt veelvuldig gezocht maar dan vaak wel in de combinatie met de termen: kind, kinderen of baby”s. Anders zijn de zoekresultaten namelijk van die fluffy oorwarmers voor in de winter en daar ben je natuurlijk niet naar opzoek. Voor kinderen en baby”s zijn oorkappen uitermate geschikt om hen te beschermen tegen geluidsoverlast. Alpine heeft voor kinderen speciale oorkappen ontwikkelt, namelijk de Alpine Muffy. Als je op zoek bent naar een oorkap voor je baby, dan zijn de Ems 4 Bubs Baby Earmuffs wat je zoekt.

De verschillen

Oorkappen zijn gehoorbeschermers om het gehoor goed te beschermen tegen eventuele gehoorschade. In principe zijn oorkappen dus hetzelfde als gehoorbeschermers, alleen wordt de term gehoorbeschermers meer in de bouw en schietsport gebruikt om oorkappen aan te geven. Oorkappen lijken nu eenmaal op kop- en hoofdtelefoons, dus vandaar dat het vaak voorkomt dat je zoekt op koptelefoon terwijl je gewoon een oorkap bedoelt. Sommige oorkappen zijn standaard uitgerust met een AM/FM radio, dus dan heb je twee vliegen in &eacute&eacuten klap.

Leestip: Verschil tussen oordopjes, oordoppen en gehoorbescherming.